Toto je pokračování článku Šungit - uhlíkový zázrak? 

Návod na přípravu šungitové vody

Existují dvě odlišné metody jak připravit tzv. šungitovou vodu

- pomocí šungitové drtě (štěrku) = šungitová voda,

- pomocí šungitového zářiče/aktivátoru = pyramidální šungitová voda.


Příprava šungitové vody (mechanická cesta pomocí drti/štěrku)

První použití

Před každým použitím, zejména při prvním plnění, šungit důkladně propláchněte vodou, aby došlo k vyplavení prachu a nečistot. Poprvé doporučujeme šungit proprat například v cedníku, při dalších použitích stačí po slití hotové šungitové vody šungit v používané nádobě propláchnout malým množstvím přidané vody. 

TIP: Někteří uživatelé poprvé šungit chviličku povaří jako vejce naměkko (3 minuty), aby se "aktivoval".

Zahájení přípravy

Vodu vždy připravujte ve skleněné nebo kameninové (keramické) nádobě. Po jejím vypláchnutí vložte na dno odpovídající množství šungitové drtě a zalijte studenou vodou (nebo obráceně). Nepoužívejte (mrtvou) balenou vodu! 

Nádobu nechte stát při pokojové teplotě, na světle, klidně i na sluníčku. Šungit ihned začne působit - lze pozorovat uvolňování bublinek z povrchu horniny.


Doba přípravy

Podle kvality a množství šungitu bude voda plně připravena za cca 12-24 hodin (obecné časy, respektujte vlastní zkušenost, někde se dočtete že 72 hodin - to se ale týká spíše vody připravované pomocí šungitových pyramid).  


Poměry vody a šungitu

Doporučovaný poměr šungitu a vody se značně liší, od 50gr. po 300gr. šungitu na litr vody, opět respektujte vlastní zkušenost.

Podle našich zkušeností je vhodné použít poměr nejméně 1:10 (100/litr), přidáte-li více, proces bude mírně rychlejší a intenzivnější. 

Vyzkoušejte a najděte si vlastní poměry a časy - není to jaderná fúze, fungovat to bude vždy (ne méně než 50gr/1l, ne déle než 3 dny)

Martyho tip: šungit nechávám působit okolo 12-16 hodin, z praktických důvodů celý proces otočím asi 4x za tři dny (podle časových možností, netřeba kvůli tomu vstávat). Používám cca 500gr. do 3 litrového džbánku. 


Založení další dávky

Po dokončení cyklu (uplynutí času; také již není vidět uvolňování bublinek a voda ji čirá), můžete vodu opatrně slít.

Můžete použít sítko nebo plátno, ale pokud jste šungit řádně proprali, není potřeba.

Šungitovou vodu uchovávejte ve skleněné nebo keramické nádobě, nikoliv v PET láhvích !

Založte novu dávku - šungit přímo v nádobě propláchněte, zbytkovou vodu vylijte nebo ji využijte jako zálivku (nikoliv do salátu, ale pokojových květin nebo zahrádky)

TIP: Část uživatelů po slití šungitové vody pouze doplní novu vodou a jednou za týden šungit důkladně očistí. 

Vodu lze také "upíjet" - pokud ji dokážete spotřebovat během několika hodin, můžete si odlévat postupně (necháte například 12 hodin čistit a 6 hodin upíjíte). Tento způsob ale prodlužuje čas pro přípravu další várky.

Nezapomeňte, že šungit musí být vždy zcela ponořen! Nenechávejte již jednou použitý šungit na suchu.


Čištění šungitu

První čistění musí být důkladné, jinak Vám budou plavat ve vodě nečistoty (prach). Šungit se bude postupně zanášet, podle použité vody se na něm "vysráží" také různé příměsy vody, může Vám připadat že "zrezivěl" nebo že je "slizký". To je normální proces, který můžete zpomalit čištěním šungitu.

Alespoň jednou za týden šungit opět pročistěte například v sítku, propláchněte, promněte, použijte kartáček nebo kartáč na ruce apod.   

Jednou za měsíc pak doporučujeme provést klasickou očistu pomocí roztoku jedlé sody - šungit potopte do vody, zasypte sáčkem sody a nechte zhruba 12 hodin působit. Následně důkladně očistěte, propláchněte a opětovně používejte.

Je také možno šungit jednou za čas nechat "nabít" na přímém slunci - po očištění kameny rozložte na vhodnou podložku (například plýtýnko), nechte nabíjet na sluníčku, lehce propláchněte a vraťte do nádoby na přípravu šungitové vody.    

Životnost šungitového štěrku

Ačkoliv je šungit starý odhadem 2 miliardy let, při filtraci vody se časem, i přes jeho údržbu, jeho schopnosti vyčerpají. Souvisí to samozřejmě s postupným poškozováním a zanesením aktivního povrchu horniny, proto může částečně pomoci, když povrch zvětšíte a obnovíte například rozdrcením větších kousků (nutná hrubá síla).

Obvykle vydrží 3-6 měsíců, záleží na četnosti používání, čištění, vlastnostech filtrované vody apod. 

Jakmile kameny příliš "zeslábnou", což poznáte jednak podle kvality výsledku, jednak voda bude už jen málo "bublinkovat",  je nutno je vyměnit. 

Osvědčilo se šungit následně přidat například do květináčů nebo ke stromkům na zahradě, do půdy atd. 


Použití šungitové vody

Šungitovou vodu můžete samozřejmě použít jako klasickou vodu, tedy i pro vaření, na čaj, kávu, omývání obličeje, koupele apod.

Vhodná je i pro rostliny, domácí mazlíčky, děti, starší osoby apod. 

Takto připravenou šungitovou vodu můžete používat v obvyklém množství - jak jste zvyklí u vody neupravované. 

Šungitová voda se "kazí" pomaleji než voda neupravená, v čase ale klesá její účinek - ideálně spotřebovat daný den, maximálně do tří dnů.      

Šungit je také používán jako součást obkladů/zábalů nebo mastí, šungitové masti a krémy jsou doporučovány na otoky, záněty, bolesti svalů i kloubů, artritidu, záněty nervů, akné a problematickou pleť, proleženiny apod. Může pomáhat s lupy a zlepšovat kvalitu vlasů, je možno připravit šungitovou koupel. Ohřátá šungitová voda je také často aplikována ke kloktání a výplachům při nachlazení, angíně, problémech s dásněmi nebo zuby. 

Opracovaný (tvarovaný leštěný i neleštěný) šungit je ideálním odrušovačem elektrosmogu, ochranným předmětem nebo harmonizátorem vody (pyramidální šungitová voda).

Stručný návod můžete najít také na našem videu.