Vonné oleje (nikoliv tedy éterické/esenciální) představují celou řadu různorodých výrobků - od uměle vytvořených (syntetických) esencí, po přírodní esenciální oleje silně rozředěné v minerálních či rostlinných olejích. Často je najdete pod označením oleje pro aromalampy, aromatické oleje, vonné esence apod. Z mnoha rostlin nelze doposud známými technologiemi danou vůni získat (nebo by to bylo příliš nákladné) a tak jsou nahrazeny alternativou, případně se jedná o levnější substituenty drahých esenciálních olejů. Jsou vhodné pro použití v aromalampách, případně jako tekutina určená k nakapání na savé předměty. Důrazně nedoporučujeme používat pro masáže, koupele apod. Nesmí se užívat vnitřně! Při použití vždy dodržujte bezpečnostní pokyny.

Pro zjednodušení zařazujeme do této kategorie všechny oleje, které není možno zařadit do kategorií éterických olejů a vzácných olejů ředěných v nosičích.

Rychlé info
Vonný olej v dipropylenglykolu JABLKO 10ml

Vonný olej v dipropylenglykolu JABLKO 10ml

Vyprodáno
45 Kč
Vůně Jablko
Kvalitní vonný olej (vonná esence v DPG - dipropylenglykolu) do aromalamp a odpařovačů s vůní čerstvého jablka, 10ml.

Medicinální olej

Medicinální olej (obdobně parafínový, minerální olej) je čirý (bezbarvý) olej bez chuti a zápachu získávaný frakční destilací ropy. Jelikož je značně stabilní, levný, nepodléhá oxidaci (tedy nežlukne) a nevyvolává alergické reakce, je používán jako jeden ze základních olejů v kosmetice. Najdeme jej například v pleťových mlécích, pleťových krémech, ale i v masážních a koupelových olejích. Na rozdíl od rostlinných olejů se nevstřebává (ale přesto není pokožka při jeho použití nepříjemně mastná), je tedy vhodný pro déle trvající intenzivní masáže. Nemá žádnou výživovou ani aromaterapeutickou hodnotu.   


DPG (dipropylenglykol)

Dipropylenglykol (C6H14O3) je směs tří isomerních organických sloučenin a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě propylenglykolu. Jedná se o bezbarvou tekutinu bez zápachu s nízkou toxicitou a vysokým bodem varu (236° C). Jde o výborné rozpouštědlo, lze míchat jak s vodou, tak i mnohými organickými sloučeninami, například ethanolem, toulenem apod. Použivá se jako změkčovadlo, rozpouštědlo, také jako součást "zábavní mlhy", přísada do parfémů a prostředků pro péči o pleť a vlasy.    

Chemické složení (isomery): 4-oxa-2,6-heptandiol, 2-(2-hydroxy-propoxy) -propan-l-ol, 2-(2-hydroxy-l-methyl-ethoxy)-propan-l-ol.