Stearin

Stearin je směs kyseliny stearové a kyseliny palmitové, a na rozdíl od parafínu, který je získáván jako vedlejší produkt při zpracování ropy, je vyráběn z rostlinných olejů a živočišných tuků. Je tedy biologicky rozložitelný, a jeho zdroje jsou (částečně) obnovitelné. 

Stearin se dnes používá nejčastěji při výrobě svíček (ať již jako přímý materiál, nebo jako přísada do parafínu, která výborně zabraňuje krytalizaci a bublinkování svíček při jejich výrobě), dále také mýdel a kosmetiky. Dnes je poměrně běžné, že parafínové svíčky obsahují až 20% podíl stearinu, nicméně jsou vyráběny i svíčky (vosky) z čistého stearinu. Stearin parafínu obecně dodává větší tvrdost, lesk a také prodlužuje dobu hoření. Teplota tání se v závislosti na složení směsi pohybuje mezi 60 a 70 °C, u čistého stearinu pak okolo 56 °C.


Řecká chrámová vykuřovadla

Řecká chrámová kadidla jsou speciální směsi pryskyřic, esenciálních olejů, balzámů a arabské gumy k obřadnímu vykuřování, a to ve formě válečků.  Chrámová kadidla jsou ručně vyráběna podle tradičních receptur mnichy v klášterech na řeckém poloostrově Athos.Řecká chrámová kadidla se vyznačují vysokou kvalitou a precizním zpracováním. Základ tvoří kvalitní kadidlo a myrha, které jsou míchány s vybranými esenciálními oleji a směs je obalena a stabilizována arabskou gumou (pryskyřice z akácií, používá se i v potravinářství = E414).  

Vůně řeckých chrámových kadidel je (na rozdíl od klasických kadidel) velmi příjemná (záleží na osobním vkusu a preferencích použitých olejů), lehká a při spalování se uvolňuje jen velmi málo dýmu. Řecká kadidla jsou tedy vhodná i pro některé alergiky. V současnosti se chrámová kadidla nevyužívají pouze při chrámových obřadech, ale běžně v domácnostech k aromatizaci, provonění interiérů, také pro navození příjemné nebo spirituální atmosféry, k relaxaci, meditaci, jako podpora při modlitbách apod.
 


IFRA certifikát

Certifikát IFRA je certifikátem kvality a zdravotní nezávadnosti vydávaný organizací IFRA (International Fragrance Association) se sídlem ve Švýcarsku. IFRA je mezinárodní asociace, která aktuálně sdružuje sedm nadnárodních společností a 21 národních sdružení. Od roku 1973 kontroluje kvalitu esencí a přísad v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Certifikát osvědčuje, že výroba je prováděna v souladu s podmínkami Kodexu IFRA a IFRA standardy. Kromě tradiční role obchodního sdružení má IFRA také výraznou regulační úlohu, velká část činnosti je zaměřena na výzkum a analýzu používaných esencí a přísad, zejména s ohledem na zdraví, životní prostředí a trvale udržitelnou politiku. Pro výrobce nejsou certifikáty IFRA povinné, nicméně rozhodnutí výrobce o certifikaci by mělo svědčit o jejich zájmu produktovat kvalitní, nezávadné výrobky. Více na https://ifrafragrance.org/


Medicinální olej

Medicinální olej (obdobně parafínový, minerální olej) je čirý (bezbarvý) olej bez chuti a zápachu získávaný frakční destilací ropy. Jelikož je značně stabilní, levný, nepodléhá oxidaci (tedy nežlukne) a nevyvolává alergické reakce, je používán jako jeden ze základních olejů v kosmetice. Najdeme jej například v pleťových mlécích, pleťových krémech, ale i v masážních a koupelových olejích. Na rozdíl od rostlinných olejů se nevstřebává (ale přesto není pokožka při jeho použití nepříjemně mastná), je tedy vhodný pro déle trvající intenzivní masáže. Nemá žádnou výživovou ani aromaterapeutickou hodnotu.   


DPG (dipropylenglykol)

Dipropylenglykol (C6H14O3) je směs tří isomerních organických sloučenin a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě propylenglykolu. Jedná se o bezbarvou tekutinu bez zápachu s nízkou toxicitou a vysokým bodem varu (236° C). Jde o výborné rozpouštědlo, lze míchat jak s vodou, tak i mnohými organickými sloučeninami, například ethanolem, toulenem apod. Použivá se jako změkčovadlo, rozpouštědlo, také jako součást "zábavní mlhy", přísada do parfémů a prostředků pro péči o pleť a vlasy.    

Chemické složení (isomery): 4-oxa-2,6-heptandiol, 2-(2-hydroxy-propoxy) -propan-l-ol, 2-(2-hydroxy-l-methyl-ethoxy)-propan-l-ol. 


Certifikáty CPK a CPK BIO

Certifikáty CKP (Certifikovaná přírodní kosmetika) a jeho nadstavbová varianta CKP BIO jsou certifikáty kvality kosmetických přípravků vyráběných z přírodních a ekologických surovin udělovanými českou společností KEZ o.p.s. KEZ je akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství. Společnost byla založena v roce 1991, v roce 2001 byla akreditována u ČIA a od roku 2008 mj. certifikuje výrobky přírodní kosmetiky a biokosmetiky. Certifikát osvědčuje, že výroba je prováděna v souladu se Standardy KEZ, případně z bio surovin. Více na https://www.kez.cz


Certifikát VEGAN

Nejznámnější certifikát pro produkty bez živočišných přísad a testování na zvířatech, ochranná známka společnosti Vegan Society. Jedná se o mezinárodní standard pro autentické veganské výrobky, aktuálně se jedná o cca 40.000 výrobků na celém světě. Společnost byla založena již v roce 1944 a od roku 1990 uděluje certifikáty (na dobu jednoho nebo dvou let) Vegan pro jednotlivé konkrétní výrobky. Více na https://www.vegansociety.com


Certifikát COSMOS

Certifikát COSMOS (Cosmetic Organic Standard) je poměrně mladý, ale velmi přísný mezinárodní certifikát kvality, na kterém se dohodlo několik certifikačních autorit. Má dvě úrovně a to NATURAL a ORGANIC. Certifikovaný výrobek musí dodržovat všechny standardy, které zahrnují nejen požadavky na složení, původ surovin, ale i pro výrobu, uskladnění, balení produktu i marketing. Aktuálně může certifikát udělit 11 organizací, například Soil, ICEA, ECOCERT, Bereau Veritas. Více na https://www.cosmos-standard.org/